diumenge, 15 de maig del 2016

Artur Parron: La guerra civil a Eivissa i Formentera (1936-1939)

  L'historiador Artur Parron ens visità dia 20 d'abril per parlar amb els alumnes de 2n de batxillerat de la seva obra La guerra civil a Eivissa i Formentera, 1936-1939. Artur Parron ens féu memòria del període de la Segona República i de la Guerra Civil, n'esbossà una panoràmica breu i crítica i conversà amb els alumnes, de forma oberta i assossegada, d'uns fets de la nostra història recent, que, per a alguns encara, poden resultar incòmodes, però que cal tractar, conèixer i reconèixer per superar traumes, reparar injustícies i extreure'n les millors lliçons.

  Atès que enguany s'acompleixen els 85 anys des de proclamació de la Segona República i que, aprofitant l'avinentesa, s'han organitzat diversos actes, us deixem aquí els vídeos que gravàrem de l'activitat perquè us poseu al dia, així com també el programa dels actes que des de dia 14 d'abril es vénen fent i es faran. Recordau que l'exposició ‘Eivissa i Formentera republicanes’ es pot veure fins al dia 25 de maig, dia de cloenda d'aquests actes de commemoració, i també que l'historiador Artur Parron participarà en la darrera xerrada-col·loqui prevista.




 

Moltíssimes gràcies, Sr. Artur Parron i departament de Ciències Socials!


Actes de commemoració del 85 aniversari de la proclamació de la Segona República:
Exposició: del 14 d’abril al 25 de maig de 2016, sala de Sa Nostra, al carrer d’Aragó (Eivissa), de dilluns a divendres d’11 a 14 i de 17 a 20.30 h.
Presentació de la publicació Eivissa i Formentera republicanes. Dia 5 de maig, a les 20 h, amb David Ribas, Conseller d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut del Consell d’Eivissa Manel Santana, i Luis Ruiz.
Excursió “Ruta per l’Eivissa republicana” a càrrec del Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera. Lloc de trobada: Sa Nostra Sala (Aragó,17, Eivissa). Dia 21 de maig: a les 10 h.
 

Xerrades-col·loqui:
Dia 26 d’abril a les 20 h: “La reforma de l’ensenyament de la Segona República a Eivissa i Formentera”, amb Maurici Cuesta, Cristina Tirvió i Joan Amorós.
Dia 12 de maig a les 20 h: “Les dones en la República”, amb Fanny Tur, Francisca Riera i Marián Suárez.
Dia 19 de maig a les 20 h: “L’Eivissa de la Segona República i el contacte amb els exiliats alemanys” amb Rosa Rodríguez, José Miguel L. Romero, Salvador Roig i Jordi Salewski.
Dia 25 de maig a les 20 h: “Eivissa i Formentera durant la Segona República” amb Neus Escandell, Antonio Viñarás, Santiago Colomar i Artur Parrón.
 

Recordau que, si voleu aprofundir en el tema o en l'obra d'Artur Parron, a la biblioteca teniu a disposició:
La guerra civil a Eivissa i Formentera, 1936-1939. Edicions Documenta Balear, 2000. 
La guerra civil i el primer franquisme a Eivissa i Formentera (Ed. Mediterrània, 2001), amb el qual va guanyar el premi Vuit d’Agost del Consell d’Eivissa i Formentera.
L'exili balear a Mèxic. Edicions Documenta Balear, 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada