diumenge, 9 de juny del 2013

'El cap fa l'home i la cua fa l'ocell'?

  

     Del 3 al 7 de juny hem tengut a la Biblioteca l'exposició "Agropaisatges", organitzada pel Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera en col·laboració amb l’Arxiu d’imatge i so del Consell Insular d’Eivissa. Es tracta d'una mostra molt interessant formada per set plafons amb textos i fotografies que fan reflexionar sobre el funcionament del model econòmic de les Pitiüses i sobre la necessitat urgent d'anar cap a un altre més sostenible. Penseu que "El paisatge agrícola a Eivissa i Formentera disminueix en superfície cada any" i que només entre tots podem posar fre a aquesta tendència nefasta. Per a aquells que no heu pogut veure l'exposició, ara ho podeu fer aquí:


Publish at Calameo or read more publications.



Agropaisatges és una crida al canvi d'actituds en matèria de consum, que dóna bones raons per fer servir aliments locals. A partir del contingut de l'exposició, us feim un petit recordatori, en forma de decàleg, de per què no hi ha res com els productes fets a casa:
    1. Perquè beneficiem la nostra salut: els productes fets de casa són més sans i de més qualitat, car són aliments lliures de residus, no transgènics, han madurat naturalment, són frescs i tenen més propietats nutritives i organolèptiques.
    2. Perquè tenim un millor coneixement del que consumim, tant pel que fa al seu origen com a la qualitat i seguretat.
    3. Perquè defensem el medi ambient, car fomentem una producció agrària sostenible que respecta el medi i els cicles naturals, que afavoreix un equilibri estable, que manté i augmenta la biodiversitat i que potencia un ús responsable de l'energia i dels recursos naturals.
    4. Perquè no volem que s'abandonin els pocs terrenys agrícoles que ens queden i no volem una illa de ciment més malmesa per l'especulació urbanística.
    5. Perquè ajudam al manteniment de petites explotacions agràries i ramaderes, alhora que evitam l'abandonament de zones forestals.
    6. Perquè afavorim la conservació d'espècies agroalimentàries autòctones, en perill de desaparició.
    7. Perquè volem donar continuïtat a l’activitat agrícola, evitar la pèrdua dels vincles amb la terra i amb la gent d'aquí, saber què mengem i viure d’acord amb l’estil de vida que ens és propi.
    8. Perquè volem preservar el patrimoni natural i cultural: el paisatge, l'arquitectura, les tradicions, la llengua,..
    9. Perquè ajudam a reforçar l'economia local i, reduint la despesa energètica que produeix el transport de productes, contribuïm a mitigar el canvi climàtic. 
    10. Perquè som crítics, solidaris i volem viure bé i en harmonia amb el món.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada